Flera tusen kronor dyrare bo i nybyggt

Allmännyttans snitthyror i Trosa sticker ut.

Den höga hyresnivån i Trosa hänger samman med att bolaget sålt ut en stor del av sitt äldre fastighetsbestånd.

Hyrorna i de flesta av Sörmlands kommuner är lägre än i landet som helhet.

Att hyresnivåerna är lägre här beror bland annat på att det inte byggts så mycket på senare år. Hyrorna i nybyggda hus är ofta flera tusen kronor högre i månaden, och drar därmed upp genomsnittshyrorna.

I Trosa är det kommunala bostadsföretagets bestånd relativt modernt efter att man sålt ut en stor del av sitt äldre bostadsbestånd. Det, plus att företaget byggt en del nytt, förklarar att hyresnivån ligger klart högre än i övriga länet.

Nybyggen i Strängnäs och Trosa

I Strängnäs har Strängnäs Bostads AB byggt 48 nya hyresrätter på Tosterö som var klara för inflyttning den 1 maj 2016. Där är månadshyran för 2 rok om 60 kvm 7 636 kronor och för 3 rok om 72 kvm 8 858 kronor. Dessutom tillkommer kostnad för vatten och hushållsel. Hyrorna justeras tidigast 2017 och då med en lägre procentsats än det övriga beståndet.

En privat fastighetsägare i Trosa har nyligen byggt 43 nya lägenheter mellan 32 och 100 kvm. Alla lägenheter utom en har balkong eller uteplats. Månadshyrorna är förhandlade till mellan 5 285 och 11 931 kronor beroende på storlek, och fastställda i 2017 års nivå.

Rustning höjer hyran – kvarboende får rabatt

Även när husen renoveras kan den nya hyran bli hög. Normalt underhåll ska inte påverka hyran, men om lägenhetens standard blir högre höjs också bruksvärdet.

Våren 2016 avslutades en upprustning i Nyköpingshems bestånd, kvarteret Jupiter med 108 lägenheter.  Samtliga hyresgäster erbjöds evakuering i paviljonger eller att lösa bostadsfrågan på egen hand. Som ”plåster på såren” kompenserades de boende med en hyresfri månad.

Alla lägenheter genomgick stambyte, fick nya kök, ny ventilation, ny eldragning, badrummen rustades upp till modern standard och samtliga ytskikt åtgärdades. Därutöver fick alla lägenheter nya och större balkonger som hyresgästerna kunde välja att få inglasade.

Efter upprustningen stiger månadshyran med cirka 1 500 kronor och den nya hyran ”trappas in” i tre steg med start sex månader efter återflytt. Kvarboende hyresgäster undantas från det tredje steget och får en ”evig” hyresrabatt så länge de bor kvar, vilket motsvarar ca 500 kronor/månad. För nya hyresgäster debiteras den förhandlade målhyran direkt vid inflyttning.

Senast uppdaterad: 25 juni, 2017