Skip to content

Många hyresrätter har ombildats

Sedan millennieskiftet har knappt 200 000 hyresrätter ombildats till bostadsrätter. Framför allt sticker Stockholms län ut. Här har det ombildats nästan dubbelt så många hyresrätter som det tillkommit genom nyproduktion.

Senast uppdaterad: 2025-03-06

Byggandet kom i kapp först 2019

Åren efter millennieskiftet ombildades många hyresrätter till bostadsrätter, i vissa fall tiotusentals per år. Detta skedde dessutom under en period när det byggdes få nya hyresrätter.

Sammantaget ledde detta till att antalet hyresrätter på marknaden snabbt minskade. År 2011 fanns det ungefär 70 000 färre hyresrätter än år 2000.

Därefter vände dock trenden, och sedan 2012 har antalet nybyggda hyresrätter varje år överstigit antalet ombildningar. Trots detta dröjde det fram till 2019 innan tidigare års ombildningar hade kompenserats av nybyggda hyresrätter.

Färre hyresrätter i Stockholm till följd av ombildningar

Mellan år 2000 och 2021 ombildades över 190 000 hyresrätter i landet, varav nästan 70 procent i Stockholms län. Bara i Stockholms stad uppgick siffran till 92 000.

Därefter har det skett en viss inbromsning, samtidigt som byggandet av hyresrätter ökat. På riksnivå har det sammanlagda antalet nya hyresrätter därmed klättrat över antalet ombildningar.

Detta gäller däremot inte Stockholms län. Här har det under samma period ombildats nästan dubbelt så många hyresrätter som det har tillkommit genom nybyggnation. Sammanlagt rör det sig om ungefär 65 000 ombildade hyresrätter som vid utgången av 2021 inte hade ersatts genom nybyggnation.

Det kommer sannolikt ta flera år innan nyproduktionen av hyresrätter går om tidigare års ombildningar. Billiga hyresrätter ur det äldre beståndet kan inte heller fullt ut ersättas av nyproduktion, där hyrorna är mycket högre.

23 kommuner ligger på minus

Under perioden 2000-2021 uppvisar sammanlagt 23 kommuner ett negativt ombildningsnetto. Det betyder att fler hyresrätter har ombildats, än det har tillkommit genom nyproduktion. Av dessa finns 13 i Stockholms län.

Stockholms stad är den kommun med det absolut största negativa nettot, motsvarande nästan 58 000 hyresrätter.

Tappet större än statistiken visar

Tappet av hyresrätter till följd av ombildningar är egentligen större än vad som presenterats här. Det beror på att statistiken över nyproduktion innehåller specialbostäder, medan statistiken över ombildningar inte gör det. Sammanlagt färdigställdes mellan 2000 och 2021 ungefär 80 000 specialbostäder i landet.

Om specialbostäderna räknas bort från nyproduktionen har antalet nybyggda hyresrätter inte kompenserat för minskningen genom ombildningar. I Stockholms län blir det negativa nettot därmed ännu större.

Ombildningar från hyresrätt till bostadsrätt

Det förekommer ombildningar också i motsatt riktning, det vill säga att bostadsrätter omvandlas till hyresrätter. Detta kan exempelvis ske om nybyggda bostadsrätter visar sig svårsålda. Det är inte självklart att alla sådana ändringar av upplåtelseform registreras som ombildningar i statistiken, utan det beror på när i byggprocessen som planerna ändras. Ombildning av bostadsrätter är hursomhelst ett ganska begränsat fenomen.

Enligt SCB:s statistik har det mellan år 2000 och 2021 bara omvandlats totalt 8 135 bostadsrätter. Det kan jämföras med de 199 842 hyresrätter som ombildats till bostadsrätter under samma period. Skillnaden däremellan – 191 707 – utgör det totala ”tappet” av hyresrätter till följd av ombildningar.

Politikens roll för ombildningar

Den statistik över ombildningar som redovisas här sträcker sig tillbaka till år 2000. Det betyder däremot inte att det inte skedde ombildningar redan tidigare. Faktum är att ombildningar av hyresrätter, framför allt i allmännyttan, tog fart redan under 1990-talet.

En rad politiska beslut och förändringar har möjliggjort och bidragit till ombildningar:

  • 1968 genomförs en bred avreglering av bostadsmarknaden. Den största förändringen är att bostadsrätterna öppnas upp för marknadsprissättning, det vill säga möjligheten att sälja till högst bjudande. På hyresmarknaden ersätter bruksvärdessystemet den tidigare formen av strikt hyresreglering. I Stockholm sker nu en första ombildningsvåg.
  • 1982 införs den så kallade ombildningslagen. Den ger sittande hyresgäster hembudsrätt, d.v.s. möjlighet att matcha alla inkommande bud vid fastighetsförsäljningar, förutsatt att vissa villkor uppfylls. I många fall har “vanliga” försäljningar därigenom slutat i ombildning.
  • 1991 är det regeringsskifte och allmännyttans roll på bostadsmarknaden börjar förändras. I Stockholms stad vinner den samlade borgerligheten makten och driver igenom den första ombildningsvågen av stadens allmännytta.
  • 1992 förlorar de allmännyttiga bolagen sin särställning och får nu samma finansieringsvillkor som andra aktörer på bostadsmarknaden. Tidigare kunde allmännyttiga bostadsbolag, som drevs utan vinstintresse, få extra förmånliga lånevillkor av staten. Förändringen innebär att kommuner nu övertar en del av den ekonomiska risk som staten tidigare stått för.
  • 1993 avskaffas lagen om kommunernas bostadsförsörjningsansvar.
  • 1999 införs den så kallade stopplagen. Lagen innebär att staten har rätt att minska det allmänna statsbidraget till kommuner som säljer av det allmännyttiga beståndet.
  • 2001 träder en ny bostadsförsörjningslag i kraft (efter avskaffandet av den tidigare 1993). Den nya lagen tydliggör att det är kommunerna som ansvarar för bostadsförsörjningen och att alla invånare i kommunen ska ha möjlighet att leva i goda bostäder.
  • 2002 träder den första Allbolagen i kraft. Här fastslås att allmännyttiga bostadsbolag ska drivas utan vinstintresse. I Allbolagen regleras även försäljningen av det allmännyttiga bostadsbeståndet, varpå stopplagen från 1999 upphör. I stället ska kommunerna nu söka länsstyrelsernas tillstånd inför en försäljning.
  • 2007 upphör krav om länsstyrelsernas godkännande av försäljning. Nu är det fritt fram för kommunerna att sälja av sitt bestånd. Antalet ombildningar ökar kraftigt mellan 2007–2010.
  • 2011 ersätts Allbolagen från 2002 med en ny lag. Den nya Allbolagen säger att allmännyttiga bostadsaktiebolag ska drivas enligt affärsmässiga principer och avkastningskrav.

Varför ombildas hyresrätter?

Det finns naturligtvis många olika skäl till att hyresrätter ombildas till bostadsrätter. Drivkrafterna kan vara både ekonomiska och ideologiska. Dessutom är det skillnad på privatägda och allmännyttiga hyresrätter.

Privatägda hyresrätter

  • När bostadspriserna snabbt stiger kan det uppstå ett glapp mellan det teoretiska marknadspriset och den hyra som nuvarande hyresgäst faktiskt betalar. Detta beror på att förhandlade hyror generellt sett inte rör sig lika snabbt som bostadspriserna. Fastighetsägare kan uppleva att de därigenom går miste om intäkter, vilket gör ombildning till ett attraktivt alternativ. Även för den enskilde hyresgästen är ombildning ofta en god affär, eftersom priset på lägenheten blir lägre än det normala marknadspriset. Att många fastighetsförsäljningar leder till ombildning hänger också samman med ombildningslagen från 1982, som ger de boende rätt att matcha alla inkommande bud.

Allmännyttiga hyresrätter

  • När det gäller ombildning av allmännyttiga hyresrätter finns det dessutom viktiga ideologiska förklaringar. I vissa politiska läger ses det ägda boendet som den bästa boendeformen. Att öka antalet hushåll som äger sitt boende blir därmed ett bostadspolitiskt mål. Ombildning av kommunägda hyresrätter kan användas som ett verktyg för att uppnå målet, genom att helt enkelt flytta över hushåll från hyrt till ägt boende. Det ska sägas att ombildning av allmännyttiga bostäder framför allt varit ett Stockholmsfenomen.

För de direkt inblandade vid en ombildning, det vill säga fastighetsägaren och hyresgästerna, finns sällan någon uppenbar nedsida. De negativa effekterna drabbar i stället samhället och bostadsmarknaden i övrigt. Ombildningar innebär, framför allt när de sker i stor skala, att billiga hyresrätter försvinner från beståndet. Just dessa bostäder spelar samtidigt en viktig roll för bostadsförsörjningen och är svåra att ersätta genom nyproduktion.

Det är fritt att använda sig av vårt innehåll men ange gärna Hurvibor som källa.

Vill du veta mer?

Kontakta oss om du har frågor om statistiken eller innehållet på sidan!