Bostadsbristen
Hälften av Sveriges kommuner uppger att det råder brist på bostäder. I samma kommuner bor ungefär 70 procent av landets befolkning.
Sedan millennieskiftet har knappt 200 000 hyresrätter ombildats till bostadsrätter. Framför allt sticker Stockholms län ut. Här har det ombildats nästan dubbelt så många hyresrätter som det tillkommit genom nyproduktion.
Åren efter millennieskiftet ombildades många hyresrätter till bostadsrätter, i vissa fall tiotusentals per år. Detta skedde dessutom under en period när det byggdes få nya hyresrätter.
Sammantaget ledde detta till att antalet hyresrätter på marknaden snabbt minskade. År 2011 fanns det ungefär 70 000 färre hyresrätter än år 2000.
Därefter vände dock trenden, och sedan 2012 har antalet nybyggda hyresrätter varje år överstigit antalet ombildningar. Trots detta dröjde det fram till 2019 innan tidigare års ombildningar hade kompenserats av nybyggda hyresrätter.
Mellan år 2000 och 2021 ombildades över 190 000 hyresrätter i landet, varav nästan 70 procent i Stockholms län. Bara i Stockholms stad uppgick siffran till 92 000.
Därefter har det skett en viss inbromsning, samtidigt som byggandet av hyresrätter ökat. På riksnivå har det sammanlagda antalet nya hyresrätter därmed klättrat över antalet ombildningar.
Detta gäller däremot inte Stockholms län. Här har det under samma period ombildats nästan dubbelt så många hyresrätter som det har tillkommit genom nybyggnation. Sammanlagt rör det sig om ungefär 65 000 ombildade hyresrätter som vid utgången av 2021 inte hade ersatts genom nybyggnation.
Det kommer sannolikt ta flera år innan nyproduktionen av hyresrätter går om tidigare års ombildningar. Billiga hyresrätter ur det äldre beståndet kan inte heller fullt ut ersättas av nyproduktion, där hyrorna är mycket högre.
Under perioden 2000-2021 uppvisar sammanlagt 23 kommuner ett negativt ombildningsnetto. Det betyder att fler hyresrätter har ombildats, än det har tillkommit genom nyproduktion. Av dessa finns 13 i Stockholms län.
Stockholms stad är den kommun med det absolut största negativa nettot, motsvarande nästan 58 000 hyresrätter.
Tappet av hyresrätter till följd av ombildningar är egentligen större än vad som presenterats här. Det beror på att statistiken över nyproduktion innehåller specialbostäder, medan statistiken över ombildningar inte gör det. Sammanlagt färdigställdes mellan 2000 och 2021 ungefär 80 000 specialbostäder i landet.
Om specialbostäderna räknas bort från nyproduktionen har antalet nybyggda hyresrätter inte kompenserat för minskningen genom ombildningar. I Stockholms län blir det negativa nettot därmed ännu större.
Det förekommer ombildningar också i motsatt riktning, det vill säga att bostadsrätter omvandlas till hyresrätter. Detta kan exempelvis ske om nybyggda bostadsrätter visar sig svårsålda. Det är inte självklart att alla sådana ändringar av upplåtelseform registreras som ombildningar i statistiken, utan det beror på när i byggprocessen som planerna ändras. Ombildning av bostadsrätter är hursomhelst ett ganska begränsat fenomen.
Enligt SCB:s statistik har det mellan år 2000 och 2021 bara omvandlats totalt 8 135 bostadsrätter. Det kan jämföras med de 199 842 hyresrätter som ombildats till bostadsrätter under samma period. Skillnaden däremellan – 191 707 – utgör det totala ”tappet” av hyresrätter till följd av ombildningar.
Den statistik över ombildningar som redovisas här sträcker sig tillbaka till år 2000. Det betyder däremot inte att det inte skedde ombildningar redan tidigare. Faktum är att ombildningar av hyresrätter, framför allt i allmännyttan, tog fart redan under 1990-talet.
En rad politiska beslut och förändringar har möjliggjort och bidragit till ombildningar:
Det finns naturligtvis många olika skäl till att hyresrätter ombildas till bostadsrätter. Drivkrafterna kan vara både ekonomiska och ideologiska. Dessutom är det skillnad på privatägda och allmännyttiga hyresrätter.
För de direkt inblandade vid en ombildning, det vill säga fastighetsägaren och hyresgästerna, finns sällan någon uppenbar nedsida. De negativa effekterna drabbar i stället samhället och bostadsmarknaden i övrigt. Ombildningar innebär, framför allt när de sker i stor skala, att billiga hyresrätter försvinner från beståndet. Just dessa bostäder spelar samtidigt en viktig roll för bostadsförsörjningen och är svåra att ersätta genom nyproduktion.
Kontakta oss om du har frågor om statistiken eller innehållet på sidan!