Betydligt högre hyror i nyproduktion

Sen 2014 har nyproduktionshyrorna ökat i samma takt som hyresnivåerna i hela beståndet (drygt 22 procent). Däremot kan det skilja upp emot flera tusenlappar i månaden mellan en ny och en äldre hyresrätt.

Innehåll på denna sida

Nästan 4000 kronor dyrare i nyproduktion
Allmännyttan ligger lägre
Billigare att bo i mindre kommun

Nästan 4000 kronor dyrare i nyproduktion

År 2022 var riksgenomsnittet för nybyggda hyresrätter 1 886 kronor per kvadratmeter (kvm) årligen, vilket motsvarar en månadshyra på precis över 11 000 kronor för en 70 kvm stor lägenhet. Det kan jämföras med en hyra på 7 222 kronor för en lika stor lägenhet, sett till genomsnittet i hela beståndet av hyresrätter (alla byggår inkluderade).

Det innebär att på ett helt år, kostar det i genomsnitt 45 360 kronor mer för hushåll som bor i en nyproducerad lägenhet på 70 kvm, jämfört med hyresnivån för ett hushåll i det samlade beståndet.
 

Allmännyttan ligger lägre

Hyran hos de kommunala bostadsbolagen är lägre än hos de privata bostadsbolagen. Under 2022 skilde det i genomsnitt 711 kronor i månaden för en 70 kvm stor lägenhet.

Kommunala bostadsbolag både äger och bygger hyresrätter runtom i Sverige, och dessa kallas för Allmännyttan. Deras uppgift är att erbjuda goda och prisvärda bostäder för alla.

Sen 2020 har ökningen av hyrorna i nyproduktion stannat av. En del av förklaringen kan vara att en allt större andel av de färdigställda hyresrätterna har byggts med investeringsstöd, vilket i allmänhet sänker månadshyran med några tusen kronor.

Investeringsstödet är ett statligt stöd för att bygga, fler och billigare, hyresrätter och studentbostäder. Stödet införde strax innan 2017 och avvecklades under 2022.

Billigare att bo i mindre kommun

Storstäderna har högre hyror än de mindre kommunerna. De högsta hyrorna finns i regionen runt Stockholm. Även om de genomsnittliga hyrorna har sjunkit de senaste två åren, sen den högsta nivån under 2020.

Om vi exkluderar storstadsområden får ett hushåll betala 1 056 kronor mer i genomsnitt, för en hyresrätt på 70 kvm, i kommuner med över 75 000 invånare, än vad ett motsvarande hushåll behöver göra i kommuner med färre invånare.
 

 
 

Senast uppdaterad: 9 februari, 2024