Minst bostadsyta i hyresrätt och i storstäder
Hyresgäster har mindre bostadsyta per person än de som själva äger sina hus. Det gäller i landet som stort och för alla hushållstyper, men framför allt för de som är ensamstående.
Innehåll på denna sida
Trängre i storstäder
Barnfamiljer bor minst
4 av 10 har hög utrymmesstandard i bostadsrätt
Trängre i storstäder
Den genomsnittliga bostadsytan, för samtliga boendeformer, är lite mindre när man tittar särskilt på storstäderna. Men olikheten mellan upplåtelseformerna visar samma mönster som i resten av landet.
Barnfamiljer bor minst
Personer i hyresrätt har en mindre genomsnittlig boendeyta, oavsett hushållstyp. Störst skillnad är det mellan ensamstående män och kvinnor, som är 64 år eller yngre och bor utan barn. Där skiljer det strax under 50 kvadratmeter mellan de som bor i villa (äganderätt) och de som bor i hyresrätt.
Den minsta boendeytan, oavsett upplåtelseform, är för sammanboende hushåll med ett, eller fler barn.
4 av 10 har hög utrymmesstandard i bostadsrätt
Utöver att bostadsytan i snitt är högre i bostadsrätt, jämfört med hyresrätt, är det även en större andel av hushåll i bostadsrätt som bor med det som kallas för hög utrymmesstandard. Det betyder att det finns mer än ett rum (sovrum) per person i bostaden, utöver kök och vardagsrum. Exempelvis har ett sammanboende hushåll med fyra personer hög utrymmesstandard om det finns minst sex rum och kök.
I Sverige har 38 procent av hushållen som bor i bostadsrätt hög utrymmesstandard. Det kan jämföras med 24 procent av hushållen i hyresrätt.
Detta enligt statistik över hushåll i flerbostadshus, från Statistiska Centralbyrån (SCB), som redovisas i en rapport från Hyresgästföreningen under 2024.
I Stockholms län är andelen i bostadsrätt högre än rikssnittet (40 procent), och i hyresrätt är andelen i stället lägre än i Sverige i stort (22 procent), enligt rapporten.