Hyran i nybyggt flera tusen kronor högre

Hyrorna i Dalarna ligger i allmänhet under riksgenomsnittet.

Hyrorna i Dalarna ligger i allmänhet under riksgenomsnittet. Högsta nivåerna finns i Falun, Avesta och Gagnef.

Hyrorna i Dalarnas allmännyttiga företag är i genomsnitt lägre än i landet som helhet. Det är bara Kopparstaden i Falun, Gamla Byn i Avesta och Gagnefsbostäder som ligger i nivå med riksgenomsnittet.

I Falun och Gagnef har man byggt en hel del nytt de senaste åren, viket drar upp genomsnittshyrorna.

Ny tvåa för 8 000

Månadshyrorna i nybyggda hus är ofta flera tusen kronor högre än genomsnittet i hela bostadsföretagets bestånd. En tvårummare på 65 kvm i kvarteret Vitsippan i Falun kostar till exempel cirka 8 000 kronor per månad.

Prispress lönar sig

I de nya punkthusen på Galgberget i Falun, med inflyttning 2017, har kommunala bostadsföretaget Kopparstaden använt sig av Sabos gemensamma upphandling Kombohus, och därigenom fått ned byggkostnaden. Här är hyran för en tvåa på 54 kvm 6 750 kronor per månad.

Samarbete ger lägre byggpriser

De kommunala bostadsföretagen i Dalarna har på olika sätt börjat samarbeta för att sänka byggkostnaderna och därmed inflyttningshyrorna. Bland annat har man jämfört kostnaderna mellan olika projekt för att lära av varandras framgångar och misstag.

Ett annat sätt är att bygga hus av samma typ i olika kommuner. I kvarteret Storhaga i Gustafs har Säterbostäder byggt 24 lägenheter av samma sort som tidigare uppförts i både Gagnef och Smedjebacken. Det ger en månadshyra under 6 000 kronor för tvårummarna på 49 kvadratmeter.

Mer eller mindre dyra renoveringar

De lägenheter som byggdes under miljonprogrammet på 1960- och 1970-talen renoveras nu i stor omfattning. Normalt underhåll ska inte påverka hyran, men om lägenhetens standard blir högre höjs också bruksvärdet.

I en renovering som begränsas till byte av rörstammarna, nya badrum och eventuellt uppgradering av el, nya fönster och säkerhetsdörr, har hyreshöjningarna i Dalarnas allmännyttiga bostadsföretag oftast stannat på 9–15 procent.

Men det kan också bli mycket dyrare, som när Tunabyggen i Borlänge renoverade ett 1960-talsområde på Bullermyren till nybyggnadsstandard. Husen byggdes om med nya trapphus med hissar, ny planlösning och helt nya kök och våtrum. För en trerummare på 70 kvadratmeter ledde det till att månadshyran steg med närmare 2 000 kr.

Hyran trappas upp i fyra år

Något lägre höjning blev det när Hedemorabostäder byggde om lägenheter i kvarteret Stämmen vid Gussarvsgatan, ett miljonprogramsområde från 1950-talet. Det var en omfattande renovering med bland annat nya kök, badrum, säkerhetsdörrar och gemensamhetsutrymmen. Hyrorna steg från 877 till 1 064 kronor per kvadratmeter, dvs med 21 procent. Höjningen, som motsvarar ungefär 1 200 kr/mån för en trea, fasas in under fyra år för befintliga hyresgäster.

I Hedemorabostäders nästa renovering, kvarteret Hästen, gör man en varsammare upprustning vilket också innebär att hyreshöjningen blir lägre.

Senast uppdaterad: 30 september, 2018