Ökning av hemmaboende unga vuxna
Var fjärde ung vuxen, mellan 20-27 år, bor kvar hos sina föräldrar i Storgöteborg. Av dem är en majoritet ofrivilligt hemmaboende. I regionen är även mer än var tredje ung vuxen orolig över sitt boende och möjlighet att bilda familj i framtiden.
Innehåll på denna sida
25 500 bor hemma hos föräldrar
Andelen hemmaboende ökar
Vanligast att unga hyr
25 500 bor hemma hos föräldrar
I Storgöteborg har drygt sju av tio unga vuxna ett eget boende. Samtidigt är det nästan en fjärdedel av alla unga som bor hemma hos sina föräldrar. Det visar en rapport om unga vuxnas boende från Hyresgästföreningen 2023.
Utöver att många unga vuxna fortfarande bor hemma, är mer än var tredje (34 procent) orolig över att hitta ett boende i framtiden. Det motsvarar 36 100 unga personer i Göteborgsregionen.
Andelen hemmaboende ökar
Under 2021 minskade andelen hemmaboende, efter att ha nått sin topp 2019. Nedgången ansågs bero på att ett ökat bostadsbyggande gjort det lättare för unga att få en egen bostad. Men under 2023 verkar den effekten ha avtagit, och andelen hemmaboende har nu ökat igen.
Av de som bor hemma skulle 76 procent vilja bo på ett annat sätt. Det innebär cirka 18 900 unga vuxna som är ofrivilligt hemmaboende, i regionen. Ofrivilligt hemmaboende är en indikation på att det råder bostadsbrist i regionen. Bara i Göteborgs kommun har det gradvis skapats ett underskott på mer än 20 600 bostäder, sen 1990.
Göteborg är en av Sveriges fyra största studentstäder. Uppskattningsvis finns det 11 000 studentbostäder i kommunen, för över 60 000 studenter. En situation som gör att Göteborg listas som en icke godkänd studentstad i Sveriges förenade studentkårers (SFS) årliga bostadsrapport.
Läget på bostadsmarknaden får även 38 procent av regionens unga att tveka inför att bilda familj, enligt Hyresgästföreningens rapport.
Vanligast att unga hyr
För de unga vuxna som har flyttat hemifrån är det 43 procent som hyr sin bostad i första hand. Det är den vanligaste boendeformen. Därefter bor flest unga i en egen bostadsrätt.
Andelen unga som inte klarar av sina boendekostnader är åtta procent under 2023. Utöver det är det även många som har svårt att få ekonomin att gå ihop, och 41 procent av de unga i Göteborgsregionen har fått ekonomisk hjälp av närstående under 2023.