Viktigt renovera till rimlig kostnad

Allmännyttans snitthyror i Trosa sticker ut.

Den höga hyresnivån i Trosa beror på att bolaget sålt ut en stor del av sitt äldre fastighetsbestånd, och i det nya man byggt är hyrorna höga.

Hyresnivån i de flesta kommunägda bostadsföretag i Sörmland ligger ungefär på riksgenomsnittet.

Det som sticker ut med en högre genomsnittshyra i beståndet är Trobo i Trosa. Det bolaget har byggt mycket nytt samtidigt som man sålt en stor del av de äldre husen, där hyrorna var lägre.

Tusenlappar skiljer

Det kan skilja flera tusen kronor per månad mellan nybyggda och äldre hus.

Renoveringar leder också ofta till höjda hyror. Normalt underhåll ska inte påverka hyresnivån, men ofta höjs samtidigt standarden till exempel i kök och badrum.

Renoveringar i dialog

Renoveringsprojekt pågår i nästan samtliga kommuner i Södermanland, och Hyresgästföreningen strävar efter att de ska ske i dialog mellan de boende och fastighetsägaren, så att nivån på åtgärderna blir rätt och hyreshöjningarna inte större än att de som vill kan bo kvar.

I ett projekt som gäller stambyte på Landshammarsgatan 2–4 i Gnesta har man till exempel kommit överens med Gnestahem om tre olika nivåer för upprustningen i lägenheterna. Miniminivån omfattar endast högre standard i badrummet medan köket bibehålls, och då stannar hyreshöjningen på 400 kr per månad. De som är beredda att betala mer kan välja att också få köket uppfräschat – eller hela köket utbytt.

Stöd ger hyresrabatt

Några fastighetsägare har utnyttjat ett särskilt statligt stöd till renoveringar i så kallat socioekonomiskt utsatta områden. Det innebär att en målhyra förhandlas, men att den sedan rabatteras under sju år. Villkoret är också att målhyran inte överstiger 1 350 kr/kvm vilket motsvarar 7 975 kr/mån för en lägenhet på 70 kvm.

Det här bidraget har hittills använts i Strängnäs (HSB Finninge), Eskilstuna (Kommunfastigheter i Torshälla och Skogsängen) och i Nyköping (Nyköpingshem Brandkärr).

Ytrenovering blir dyrt

Vissa privata värdar, till exempel riskkapitalbolaget Hembla som tidigare hette D Carnegie, har satt i system att renovera en lägenhet i taget vartefter de blir lediga. De slipper då begära godkännande från en befintlig hyresgäst, men kan å andra sidan inte göra några genomgripande renoveringar av t ex avloppsstammar, trapphus eller fasader.

Hyrorna som Hembla därefter begär ligger på en nivå som motsvarar nybyggen, vilket Hyresgästföreningen inte accepterar. Därmed blir det strandning och bolaget fastställer hyran själv, vilket gäller tills någon hyresgäst eventuellt väljer att be om en prövning i hyresnämnden.

Andra privata fastighetsägare, t  ex Victoria Park och Heimstaden, har valt en annan väg. De renoverar också när lägenheter blir lediga men höjer inte hyrorna så kraftigt. De hyrorna är förhandlade med Hyresgästföreningen.

Investeringsstödet används flitigt

Det byggs mycket nya hyresrätter i Södermanland, framför allt i tillväxtorterna Eskilstuna, Nyköping och Strängnäs. Även nya aktörer har kommit in på marknaden, och de flesta har använt sig av det statliga investeringsstödet som infördes 2017.

I Strängnäs växer en helt ny stadsdel fram på Tosterö med flerbostadshus i blandade upplåtelseformer och i Nyköping produceras just nu nästan 200 lägenheter med investeringsstöd av privata, nya aktörer.

Ett villkor för att få stödet är att hyran inte överstiger 1 450 kr per kvadratmeter och år. För en 70 kvm stor lägenhet motsvarar det en månadshyra på 8 500 kronor.

Läs mer här om hur hyresnivåerna skiljer sig mellan olika byggperioder och även mellan allmännyttiga och privata fastighetsägare.

 

Senast uppdaterad: 17 september, 2019