Skip to content

Bostadstillägget drygar ut pensionen

Bostadstillägget är ett stöd till pensionärer med små inkomster. Hur stor andel av pensionärerna som har rätt till bostadstillägg skiljer sig kraftigt åt mellan kommuner, och det är betydligt fler kvinnor än män som får stödet.

Senast uppdaterad: 2025-03-21

Bostadstillägg vanligare bland kvinnor

Ungefär sju av tio mottagare av bostadstillägg är kvinnor. År 2024 uppgick antalet kvinnliga mottagare till drygt 215 000, jämfört med 90 000 män.

Kvinnornas andel har däremot minskat över tid, från 81 procent år 2010 till dagens 70 procent. Att det sker en gradvis utjämning mellan könen har flera förklaringar.

De kvinnor som går i pension i dag har i större utsträckning lönearbetat jämfört med tidigare generationer. Det gör att allt fler kvinnor har pensioner som ligger över bostadstilläggets inkomstgräns.

Samtidigt finns det trender också i motsatt riktning. Exempelvis har många invandrade låga pensioner, eftersom de inte hunnit arbeta in lika mycket pengar som människor födda i Sverige. Detta gör att förhållandevis många i den här gruppen har rätt till bostadstillägg, också bland männen.

Små skillnader i bidragsbelopp

Det högsta beloppet som går att få i bostadstillägg är 7 290 kronor i månaden. Bostadstillägget beräknas utifrån både den sökandes boendekostnad och inkomst, och i praktiken är det få pensionärer som har rätt till fullt bostadstillägg.

Under 2024 var medianbeloppet ungefär 3 500 kronor i månaden, med små skillnader mellan könen. I den tredje kvartilen var beloppet strax över 5 000 kronor i månaden för både män och kvinnor. Det betyder att 75 procent av alla mottagare får ett belopp som är lägre än detta.

Statens sammanlagda utgifter för bostadstillägg uppgick år 2024 till 13,6 miljarder kronor.

En majoritet bor i hyresrätt

Av mottagarna av bostadstillägg bor en stor majoritet i hyresrätt, motsvarande ungefär 66 procent. Knappt en fjärdedel bor i en bostad de själva äger, det vill säga antingen bostadsrätt eller småhus. Ungefär 9 procent bor i särskilt boende. Hit räknas exempelvis vård- och omsorgsboenden, eller biståndsbedömda trygghetsboenden.

Stor skillnad mellan kommuner

Bostadstilläggets omfattning skiljer sig kraftigt mellan Sveriges kommuner.

Den högsta andelen pensionärer med bostadstillägg hittar vi i Södertälje. Här har 24,9 procent av alla invånare över 66 år bostadstillägg. Södertälje har också landets högsta bostadstillägg per capita, motsvarande 1 092 kronor per månad. Andra kommuner med många mottagare av bostadstillägg är Botkyrka, Malmö och Landskrona.

Landets lägsta nivåer finns i Danderyd. Här har knappt fem procent av befolkningen över 66 år bostadstillägg. Bidragsbeloppet per capita motsvarar här 188 kronor per månad. Andra kommuner med få mottagare av bostadstillägg är Täby, Lomma och Vaxholm.

Hur funkar bostadstillägget?

Bostadstillägget är ett stöd till pensionärer med små inkomster och höga boendekostnader.

För att det ska kunna bli aktuellt med bostadstillägg måste vissa grundkrav vara uppfyllda. Exempelvis måste den sökande:

  • Bo i Sverige
  • Ta ut hela sin allmänna pension, inklusive premiepensionen
  • Vara 66 år eller äldre

Beräkningen som avgör hur stort bostadstillägg den sökande har rätt till kan vara svår att förstå. Väldigt förenklat baseras bidragsbeloppet på två faktorer: boendekostnader, och inkomster inkl. tillgångar.

Den som har en hög inkomst eller stora tillgångar anses inte behöva stöd, och inkomster över en viss gräns dras därför från bidragsbeloppet. Många sökande har så pass höga inkomster att de inte är berättigade något bostadstillägg alls.

Gränsen för vilka inkomster som leder till att bidragsbeloppet minskar höjs automatiskt varje år, för att ta hänsyn till samhällsutvecklingen. Detta gör att antalet människor som är berättigade stöd är förhållandevis konstant mellan år. Det kan jämföras med bostadsbidraget, vars nuvarande konstruktion gör att antalet mottagare blir färre och färre.

Du kan läsa mer om reglerna och beräkningsmodellen på Pensionsmyndighetens hemsida.

Det är fritt att använda sig av vårt innehåll men ange gärna Hurvibor som källa.

Vill du veta mer?

Kontakta oss om du har frågor om statistiken eller innehållet på sidan!