Ränteavdrag
Statens kostnad för ränteavdrag har mer än fördubblats sedan 2022. Den viktigaste orsaken är stigande räntor på hushållens bolån.
År 2024 uppgick de totala bostadssubventionerna till knappt 85 miljarder kronor. Tre fjärdedelar av pengarna gick till bostadsägare, i form av ränte- och rotavdrag.
I dag finns det fem statliga stöd, bidrag och avdrag som antingen helt, eller i huvudsak går till bostadssektorn:
Under 2024 stod ränteavdraget för ungefär 60 procent av de totala subventionerna till bostadssektorn. Tillsammans med rotavdraget utgjorde subventioner till det ägda boendet därmed tre fjärdedelar av allt statligt stöd.
I takt med att räntorna har stigit har även statens utgifter för ränteavdrag ökat kraftigt. Eftersom ränteavdraget är direkt kopplat till vad hushållen betalar för sina bolån, fungerar ränteavdraget som en automatisk krockkudde för bostadsägare när kostnaderna ökar.
Höjningar av bostadsbidrag eller bostadstillägg är däremot beroende av politiska beslut, och det samlade stödet till hyreshushåll har därför inte ökat i samma takt de senaste åren. Hyresgästernas främsta skydd mot snabba kostnadsökningar är i stället förhandlingssystemet, som begränsar hyreshöjningarna.
Från andra världskrigets slut och framåt var bostadspolitiska satsningar framför allt inriktade på att få fram nya bostäder. Staten subventionerade bostadsbyggandet bland annat genom stora bidrag och förmånliga lån och krediter. Sådana stöd var helt avgörande för det höga byggtempot under efterkrigstiden, inte bara i Sverige, utan i princip hela Västeuropa.
Under 1980- och 90-talet genomfördes en bostadspolitisk omläggning. Många europeiska länder avvecklade de stora stödprogrammen till bostadsbyggande, för att i stället satsa på att stärka hushållens möjlighet att efterfråga bostäder på den öppna marknaden. I vissa länder har det inneburit kraftigt ökade utgifter för exempelvis bostadsbidrag och stöd till bostadsköpare. I Sverige är det i stället ränteavdraget som har antagit rollen som efterfrågestöd, samtidigt som bostadsbidraget krympt i omfattning.
På den här sidan sammanställer vi de statliga stöd och subventioner till bostadssektorn som finns i dag, och hur de fördelas mellan upplåtelseformer. Eftersom det i vissa fall saknas detaljerad statistik, är sammanställningen en uppskattning, snarare än en exakt beskrivning av situationen.
Kontakta oss om du har frågor om statistiken eller innehållet på sidan!