Ombildningar
På drygt tjugo år har nästan 200 000 hyresrätter i flerbostadshus ombildats till bostadsrätter.
Hälften av Sveriges kommuner uppger att det råder brist på bostäder. I samma kommuner bor drygt 60 procent av landets befolkning.
På denna sida:
Under 2025 gjorde sammanlagt 127 kommuner bedömningen att det råder brist på bostäder. Detta enligt Boverkets årliga bostadsmarknadsenkät (BME). Jämfört med rekordåret 2017 är detta en tydlig förbättring. Då svarade nästan 90 procent av kommunerna att de upplevde en brist på bostäder. Även sen 2024 har antalet kommuner med brist minskat, från 148.
Något fler, 134 kommuner, utgår från att det kommer vara brist på bostäder om tre år. I fjolårets enkät var det över 170 kommuner som förväntade sig underskott om tre år. Att siffran nu sjunker indikerar att de senaste årens höga nyproduktionstakt lett till en märkbar ökning av bostadsutbudet.
Ungefär 63 procent av Sveriges invånare bor i någon av de 127 kommuner som upplever bostadsbrist. Samtidigt har det även här skett en förbättring de senaste åren.
Mellan 2016 och 2021 låg nivån på över 90 procent. En förklaring till att andelen har sjunkit sedan dess är att byggtakten fram tills nyligen varit hög.
Situationen på bostadsmarknaden ser inte likadan ut i hela landet. I vissa kommuner är bostadsbristen så allvarlig att den anses skada både samhälle och ekonomi, medan andra kommuner snarare tampas med avfolkning och ödehus.
Generellt sett är det i de största städerna som bostadsbristen är som tydligast. Bland de kommuner som ingår i någon av storstadsregionerna bedömer de allra flesta att det är brist på bostäder. I Stor-Stockholm är andelen hela 92 procent, med Järfälla och Nynäshamn som enda undantag.
Utanför storstadsregionerna och andra större städer är bostadsmarknaden betydligt mindre ansträngd. Här ökar också andelen kommuner som anser att bostadsmarknaden är i balans.
Använd kartan för att ta reda på hur din kommun bedömer läget på bostadsmarknaden.
Bostadsmarknadsenkäten låter kommunerna göra en uppskattning över hur många bostäder de tror kommer att påbörjas under innevarande och kommande år.
Sammanlagt förväntar sig kommunerna att drygt 32 000 bostäder kommer att påbörjas under 2025 och ungefär 44 000 under 2026. Det är en fortsättning på fjolårets nedgång, och en kraftig minskning jämfört med femårsperioden dessförinnan. Då var genomsnittet över 75 000 förväntade bostäder per år.
Det ska dessutom sägas att kommunernas bedömning ofta överskattar hur många bostäder som slutligen faktiskt byggs. Mellan 2019 och 2023 påbörjades ungefär 70 procent av de bostäder som kommunerna hade räknat med. Under 2023 var siffran så låg som 45 procent. Detta hänger till stor del samman med den snabba, och svårbedömda, försämringen av det ekonomiska läget.
I Sverige har kommunerna ett lagstadgat bostadsförsörjningsansvar. Det innebär att varje kommun ska ta fram riktlinjer för att planera bostadsförsörjningen i kommunen. Planeringens syfte är att skapa förutsättningar för alla kommunens invånare att leva i goda bostäder. Dessutom ska planeringen se till att ändamålsenliga åtgärder förbereds och genomförs. Kommunerna ska med andra ord arbeta aktivt med bostadsfrågan.
Kommunernas roll i bostadsförsörjningen hänger också samman med det kommunala planmonopolet, som regleras i plan- och bygglagen (PBL). Planmonopolet ger kommunerna stort inflytande över hur marken inom kommunernas gränser ska användas och bebyggas. I praktiken regleras markanvändningen genom detaljplaner. Planmonopolet innebär samtidigt att det bara är kommunen som kan anta eller göra ändringar i en detaljplan.
Uppgifterna på sidan kommer från Boverkets årliga bostadsmarknadsenkät. Boverket är en nationell myndighet som ansvarar för samhällsplanering, stadsutveckling, byggande och boende.
I enkäten delar kommunerna med sig av sina egna bedömningar av läget på bostadsmarknaden. Det betyder att kommunerna kan ha lite olika syn på begreppen som används. Ett underskott kan exempelvis definieras som att det saknas en viss typ av bostäder, eller att de som finns ligger på fel plats. På samma sätt kan kommunerna ha olika syn på vad det innebär med balans eller överskott på bostadsmarknaden.
Så här definierar Boverket de olika begreppen i Bostadsmarknadsenkäten:
Mer information om bostadsmarknadsenkäten och tidigare års underlag går att läsa om hos Boverket.
Kontakta oss om du har frågor om statistiken eller innehållet på sidan!