Boendeutgift i procent
En femtedel av hushållens inkomst går till boende, men skillnaderna är stora. Hyresgäster är den grupp som lägger störst del på boende.
Den genomsnittliga hyran för en lägenhet på 70 kvadratmeter är 8 190 kronor per månad. Landets lägsta genomsnittshyra finns i Bjurholm, där 70 kvadratmeter kostar 4 830 kronor. Det kan jämföras med 12 740 kronor i Vallentuna.
Landets högsta genomsnittshyra hittar vi Vallentuna. Här kostar 70 kvadratmeter 12 470 kronor i månaden. I Vallentuna finns det förhållandevis få hyresrätter, samtidigt som många av dessa är nybyggda. Eftersom hyrorna i nyproducerade lägenheter är betydligt högre än i det äldre beståndet, dras den genomsnittliga hyresnivån upp.
I Bjurholm, som har den lägsta hyran per kvadratmeter, gäller i stället det omvända. Här har det sedan 2011 inte tillkommit några hyresrätter i flerbostadshus alls. Detta kan delvis förklara de låga hyresnivåerna. Dessutom är Bjurholm en av Sveriges minsta kommuner, sett till befolkningsmängd.
På riksnivå är den genomsnittliga månadshyran för en lägenhet på 70 kvadratmeter 8 190 kronor. De högsta hyrorna finns i och kring Stockholm, Göteborg, och Malmö.
Hyresnivåerna är generellt sett alltså högre på platser där det bor och arbetar många människor. Dessutom påverkas den genomsnittliga hyresnivån av hur många nyproducerade hyresrätter som finns i kommunen. På platser där det har byggts mycket nytt på senare tid är genomsnittshyrorna högre, och vice versa.
Som lägst är hyrorna i fastigheter byggda på 1960-, 1970-, och 1980-talet. Under den här perioden byggdes många nya bostäder tack vare det så kallade miljonprogrammet.
Att hyresnivåerna är som lägst i fastigheter från den här perioden beror till viss del på hyreshusens tekniska livslängd. Normalt sett är det ungefär 50 år efter färdigställande som ett hyreshus är i behov av större renoveringar. Som diagrammet visar är hyrorna något högre för bostäder byggda före miljonprogramsperioden. Detta kan alltså delvis bero på att de redan genomgått en renovering, och i samband med det också fått högre hyror.
De högsta hyresnivåerna finns i helt nyproducerade bostäder, som sedan blir relativt sett billigare över tid. En annan faktor som kan påverka hyresnivån är vem som äger fastigheten. I de allra flesta fall är hyrorna lägre i det allmännyttiga beståndet, än i det privata.
Uppgifter om genomsnittlig månadshyra per kvadratmeter kommer från Statistiska centralbyrån (SCB) och baseras på ungefär 16 000 slumpmässigt utvalda hyresrätter.
I SCB:s databas finns genomsnittshyror uppdelat efter hur många rum bostäderna har. Eftersom lägenheter med samma antal rum kan skilja sig kraftigt åt i storlek, väljer vi att fokusera på hyra per kvadratmeter. Hyrorna som anges inkluderar kostnader för uppvärmning och varmvatten. Kostnad för hushållsel, hyra för garage, bilplats eller annan typ av lokal ingår inte.
Data från urvalsundersökningar har alltid ett visst mått av osäkerhet, eftersom det inte går att vara helt säker på att urvalet är representativt. För att ta hänsyn till detta går det att använda sig av felmarginaler. SCB anger felmarginalerna i kommunerna till mellan 1 och 17 kronor per kvadratmeter och månad, med ett genomsnitt på 5 kronor. I praktiken innebär detta att den genomsnittliga hyresnivån kan vara några hundra kronor högre eller lägre än vad statistiken visar.
Kontakta oss om du har frågor om statistiken eller innehållet på sidan!