Skip to content

Bostadsbidraget har urholkats

Antalet hushåll som får bostadsbidrag har halverats på knappt 30 år. Att det blivit svårare att få bostadsbidrag beror framför allt på att bidraget inte är kopplat till löneutvecklingen i samhället.

Senast uppdaterad: 2025-03-07

Allt färre får bostadsbidrag

Bostadsbidraget kan sökas av två grupper: hushåll med barn, och unga vuxna i åldern 18–28 år.

Över tid har antalet hushåll som får bostadsbidrag sjunkit kraftigt. Sedan 1997 har antalet mottagare mer än halverats i bägge kategorier.

Jämfört med hur det såg ut under slutet av 90-talet är bostadsbidraget i dag alltså ett betydligt mindre omfattande stöd: färre mottagare och till en lägre kostnad för staten. Samtidigt finns det många hushåll som skulle vara i behov av bostadsbidrag, men som inte får det.

Halverade utgifter sedan 1997

År 1997 uppgick statens utgifter för bostadsbidrag till knappt 6,2 miljarder kronor. Åren därpå sjönk bostadsbidragets omfattning till drygt tre miljarder kronor per år, för att sedan återigen öka något. I löpande priser har statens årliga kostnad för bostadsbidrag varit förhållandevis stabil sedan 1997.

När hänsyn tas till inflation blir det däremot tydligt att bostadsbidraget kraftigt minskat i omfattning. I dagens penningvärde motsvarade 1997 års bostadsbidrag 9,7 miljarder kronor, vilket är mer än dubbelt så mycket som bostadsbidraget 2023. Att kostnaderna minskat beror framför allt på den drastiska minskningen i antalet mottagare.

Inkomstgränsen släpar efter

Hushåll med höga inkomster anses inte vara i behov av bostadsbidrag, och det finns därför inkomstgränser inbyggda i systemet. Efter en viss årsinkomst börjar bidraget trappas ner, för att slutligen försvinna helt. Tidigare följde dessa inkomstgränser den allmänna löneutvecklingen i samhället. Detta gjorde att gruppen som kunde få bostadsbidrag var ungefär lika stor varje år.

I slutet av nittiotalet förändrades systemet och inkomstgränserna frånkopplades den allmänna inkomstutvecklingen. För barnfamiljer skedde en första justering inte förrän år 2017, och för ungdomshushåll har inkomstgränsen inte anpassats alls sedan 1997. Eftersom inkomsterna i samhället stiger är det allt fler som på pappret tjänar för mycket för att kunna få bostadsbidrag. Resultatet är ett bidrag som nästan helt är inriktat på de hushåll med allra lägst inkomster.

För ett ensamstående hushåll med barn börjar bidraget trappas ner vid en bruttoinkomst på 12 500 kronor i månaden, för att försvinna helt vid ungefär 29 000 kronor i månaden. Om inkomstgränsen i stället hade följt löneutvecklingen skulle nedtrappningen börja först vid 22 900 kronor i månaden.

Hyresnivåer från 1996

Bidragsbeloppet beror inte bara på hushållets inkomst, utan även på dess boendekostnader. Tanken är att en högre hyra, upp till en gräns, ska kunna leda till ett högre bidragsbelopp. Denna gräns har däremot inte justerats sedan 1996, trots att hyrorna är betydligt högre i dag.

För ett hushåll med två barn är gränsen satt till 5 900 kronor per månad. En månadshyra på 5 900 kronor ger alltså ett lite högre bidrag än en hyra på 5 000 kronor, men därefter påverkas inte beräkningen. Oavsett om ett hushåll betalar 15 000 kronor eller 5 900 kronor i månaden är det maximala bidragsbeloppet det samma.

Att överhuvudtaget hitta en hyresrätt med en månadshyra under 5 900 kronor är i dag en utmaning. Till och med Försäkringskassans egen statistik visar att de sökande i genomsnitt har boendekostnader som ligger över denna gräns. Bostadsbidragets inbyggda kompensation för höga boendekostnader är i praktiken alltså avskaffad.

I dag räcker 5 900 kronor till en genomsnittlig hyresrätt på 55 kvadratmeter, jämfört med 103 kvadratmeter år 1996. Om gränsen i stället hade följt hyresutvecklingen skulle den år 2023 varit nästan dubbelt så hög, 11 180 kronor per månad.

Effekt av bostadsbidragets oförändrade kostnadsgräns

Lägenhetsstorlek som ryms inom bostadsbidragets kostnadsgräns, 1996 och 2023.

19962023
Bostadskostnadsgräns (kr)5 9005 900
Årshyra per kvm (kr)6851 298
Månadshyra per kvm (kr)57108
Storlek på lägenhet (kvm)10355

Fyra av tio måste betala tillbaka

Bostadsbidragets konstruktion leder till många återkrav. Huvudanledningen till detta är att den sökande ska uppskatta sin inkomst för ett år framåt, vilket kan vara svårt. Försäkringskassan stämmer i efterhand av uppgifterna mot den verkliga årsinkomsten. Om den verkliga inkomsten är högre än den som bidraget beräknades utifrån, kan det leda till återkrav. Det betyder att den sökande måste betala tillbaka en del av, eller hela, bostadsbidraget.

Under inkomståret 2022 blev hela 39 procent av mottagarna av bostadsbidrag återbetalningsskyldiga. Det motsvarar drygt 73 330 hushåll. I genomsnitt behövde de betala tillbaka cirka 8 240 kronor per hushåll. Eftersom bostadsbidraget sållar fram hushåll som generellt sett har låga inkomster och små ekonomiska marginaler är återkraven ett stort problem. För många hushåll är den oförutsedda kostnaden helt enkelt svår att hantera. I värsta fall leder återkraven till ärenden hos Kronofogden.

Det är fritt att använda sig av vårt innehåll men ange gärna Hurvibor som källa.

Det är så här vi bor!

Vill du veta mer?

Kontakta oss om du har frågor om statistiken eller innehållet på sidan!