Hyrorna skiljer mellan orter och byggår
Den genomsnittliga hyran för en bostad i Sverige på 70 kvadratmeter är 7 630 kronor per månad. Hyran skiljer sig däremot åt beroende på vart i Sverige bostaden finns. Allt från 4 410 kronor i genomsnitt i Bjurholm till 11 690 kronor i Täby för en hyresrätt på 70 kvm.
Innehåll på denna sida
Hyrorna varierar mellan kommuner
Högst hyror i storstäderna
Byggår och ägarkategori påverkar hyrorna
Om siffrorna bakom hyran
Hyran varierar mellan kommuner
I kartan här nedanför visas genomsnittlig månadshyra för en 70 kvm stor hyresrätt, vilket ungefär motsvarar en liten trerummare.
Täby toppar listan som den kommun med högst hyra per kvadratmeter. Det kan delvis bero på att 33 procent av kommunens flerbostadshus är byggda 2011 eller senare under 2023. Det kan jämföras med 14 procent för landet i stort. Hyror i nyproducerade bostäder är betydligt högre, jämfört med äldre hyresrätter.
Bjurholm är en av Sveriges minsta kommuner, sett till invånarantal, och även den kommunen med lägst hyra per kvadratmeter. Utöver det har Bjurholm inga lägenheter i flerbostadshus som är byggda 2011 eller senare.
Högst hyror i storstäderna
Riksgenomsnittet för månadshyran i en lägenhet på 70 kvm är 7 630 kronor under 2023. I kartan går det att se att de högsta hyresnivåerna i landet återfinns i de tre storstadskommunerna Stockholm, Göteborg och Malmö och deras angränsande kommuner.
Utöver att hyran är som högst i storstadsregionerna påverkas hyresnivåerna även av hur gamla hyreshusen är. Kommuner som inte har byggt så mycket nytt på senare år har lägre genomsnittshyror.
Bostadens byggår påverkar hyran
Lägst hyra är det i de hus som byggdes under 1960- till 80-talet. Denna period omfattar de mer än en miljon bostäder som byggdes under det som kallas för miljonprogrammet.
Att den genomsnittliga hyresnivån är lägst för denna byggperiod beror till viss del på att hyreshus har en teknisk livslängd på omkring 50 år. Därefter har hyreshuset behov av renovering. Att hyrorna, i diagrammet, är något högre för de bostäder som byggdes innan 1960-80-talet kan bero på att en stor del av dessa bostäder redan genomgått renovering.
De allra högsta hyresnivåerna återfinns i de mest nyproducerade bostäderna och minskar därefter i takt med att bostäderna blir äldre.
Under nästan samtliga byggår är hyran högre hos det privata beståndet av hyresrätter, jämfört med nivåerna hos det allmännyttiga beståndet.
Om siffrorna bakom hyran
Uppgifter om genomsnittlig månadshyra efter antal kvadratmeter är hämtade från Statistiska Centralbyrån (SCB). SCB har också data över snitthyror efter hur många rum bostaden har. Eftersom rum kan vara olika stora riskerar en jämförelse av hyror efter antal rum att bli missvisande. Därför har vi i stället valt att jämföra hyror per kvadratmeter på denna sida.
Hyrorna anges inklusive kostnader för uppvärmning och varmvatten. Kostnad för hushållsel och hyra för garage, bilplats eller annan lokal ingår inte i uppgifter om hyran.
Uppgifter om medelhyra per kvadratmeter bygger på en urvalsundersökning med ett slumpmässigt urval av drygt 16 000 hyresrätter över hela landet.
Data som inhämtas från urvalsundersökningar kommer med en viss osäkerhet. Denna osäkerhet uppstår då det finns en risk att urvalet inte representerar den sanna populationen. I detta tillfälle innebär det en osäkerhet om att medelhyrorna i urvalet av hyresrätter inte är representativa för medelhyrorna för alla hyresrätter i Sverige. För att ta hänsyn till denna osäkerhet kan man använda sig av felmarginaler.
SCB anger felmarginalerna i kommunerna till mellan 1 och 14 kronor per kvadratmeter och månad, i genomsnitt 5 kronor. Det betyder att den genomsnittliga hyresnivån i en enskild kommun kan vara några hundra kronor högre eller lägre per månad än den siffra som anges i kartan.